Pochybnosti o znížení ťažby ropy v štátoch OPEC ovplyvňujú cenu ropy

19.11.2014 Celý región

Singapur 19. novembra (TASR) - Cena americkej ropy WTI klesla k úrovni 74 USD za barel (159 litrov), keďže trhy sa stále obávajú, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nebude ochotná znížiť produkciu, o čo sa snažia niektorí jej menší členovia.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zástupca Ekvádora dal najavo, že jeho krajina a Venezuela sa budú snažiť na zasadnutí 27. novembra vo Viedni presvedčiť väčších členov OPEC, aby organizácia obmedzila produkciu a znížila tak tlak na ceny ropy. Výraznejšia redukcia ťažby ale nie je v záujme ropného kartelu, keďže by tak podľa banky Goldman Sachs vytvoril priestor na zvýšenie ťažby bridlicovej ropy v USA.

Cena WTI s dodávkou v decembri (kontrakt vyprší vo štvrtok 20.11.) klesla v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 60 centov na 74,01 USD (59,14 eura) za barel. Neskôr sa mierne korigovala a o 13.25 h singapurského času dosahovala 74,08 USD/barel. Cena aktívnejšieho januárového kontraktu klesla o 52 centov na 74,12 USD/barel. Od začiatku roka sa cena WTI znížila o 25 %.

Cena januárového kontraktu severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, zaznamenala rast, no len minimálny, keď sa zvýšila o jeden cent na 78,48 USD za barel.
 

Vyberte región